Mevsim Geçişlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaz aylarına veda edip artık sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde sağlığımız için fazladan özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü ani sıcaklık değişimleri nedeniyle vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması söz konusu.

Havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Normal koşullarda bile bizi yorabilecek olan mevsim geçişleri, hâlâ devam eden pandemi dolayısıyla daha da fazla dikkat arz ediyor.

Bağışıklık sistemimiz ve onu güçlendirmek adına yapabileceklerimizle alakalı bilgileri sizin için sıraladık.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi yani immün sistem, hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan ve vücudumuzu zarar görmeye karşı koruyan bir sistemdir. Bağışıklık sisteminde bozukluk olması durumunda hastalıklara karşı daha dirençsiz bir hâle gelebiliriz. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına alınması gereken bazı önlemler var.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı? 

Dengeli Beslenme

Mevsim geçişlerinde hassaslaşan vücutlara sahip veya vücut direnci normalde de düşük olanların dengeli ve doğru besinler tüketmesi çok önemlidir. Beslenme şekli günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmalı ve sağlıklı gıdalar tüketilmelidir.

Vitamin Alımı

Meyve veya sebzelerden alınacak vitaminler bu dönemlerde vücut direncinin artmasına ve daha da sağlamlaşmasına yardımcı olmaktadır.
Mevsim geçişlerini daha sağlıklı ve hafif atlatmak için mevsim sebzeleri ve meyveleriyle C ve A vitamini takviyesi alınmalıdır. Bu vitaminlerin besinlerden alınması uzmanların üzerinde durduğu önemli bir nokta.

Protein Tüketimi

Et, süt ve süt ürünleri mevsim geçişlerinde vücudun protein isteğini önemli ölçüde karşılamaktadır. Özellikle sabah kahvaltısında tüketilen süt ve süt ürünleri vücudun gerekli proteini almasını sağlayacaktır.

Ceviz ve Badem

Ceviz ve badem vücut direncini güçlendiren yiyeceklerdendir. Bunun yanı sıra E vitamini zengin besinlerin de tüketilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, özellikle sert kabuklu meyveler ve tahıl tüketimini desteklemektedirler.

Bal ve Pekmez

Enfeksiyonlardan korunmak için bal tüketmek gerekir. Kahvaltıda veya aç karnına bir kaşık bal yemek, oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Boğaz enfeksiyonu durumunda da sabahları bir kaşık bal tüketmek boğaz ağrısını veya yanmasını büyük ölçüde alacaktır. Bunun yanı sıra bağışıklığı zayıflatan demir eksikliğine karşı en büyük çare pekmezdir.

Bol Su

Vücut direncinin ayakta kalması için su tüketimi çok önemlidir. Günde 2 litre su tüketmek vücut direncinin ayakta kalmasını sağlar. Vücudun su kaybetmesi birçok hastalığa yol açabilir.

Ayrıca..

Bağışıklık sistemi için en önemli gereksinim oksijendir. Hipoksi (dokularda oksijenin azalması) bütün sistemlerimiz için zararlıdır.

Oksijen konusunda önemli bir örnek olan damar sertliği de bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Damar çeperinde mikropsuz bir iltihaplanma ile başlar. Oksijensiz ortam, kötü yağların hücre içine yanlış bir şekilde girip depolanmasına neden olur. Mümkün olduğu kadar oksijeni bol ortamlarda bulunmak hem mikroplarla karşılaşma sıklığını azaltır hem de sağlam bir bağışıklık sistemi oluşmasına yardımcı olur.

Diğer önemli bir faktör de iyi bir uykudur. Çünkü uyurken serotonin salgılanır ve bu hormon T lenfositleri denilen özel hücrelerimizden bir grubun daha iyi yanıt vermesini sağlar.

Güneş ışınları ve D vitamini de sağlıklı, güçlü bağışıklık sisteminin anahtarlarındandır.

Toparlamak gerekirse beslenmeye özen göstermek, bol oksijen, güneşli ortam ve yeterli uyku bağışıklık sisteminin en büyük dostudur.