Mutfakta Vakit Geçirmenin Çocuklar Üzerindeki Faydaları

Onlar için hazırladığımız yemekler, kullandığımız mutfak ürünleri hatta kullandığımız sebzeler dahi onların muhteşem ve gelişmeye açık hayal gücünde inanılmaz anlamlarla bütünleşiyor. Bizi yemek yaparken izlemeleri, birçok şeyin farkına varmaları ve bunları öğrenmeleri için onları küçük yaşta teşvik ediyor. Biraz daha büyüdüklerinde oyun hamurundan yemek yapma çabaları ya da oyuncak bardaklarına koyup çay ikram etme davranışları aslında mutfakta gözlemledikleri her aktivitenin birer parçası.

Tüm bu izlenimleri edindikleri mutfakta sizlerle yemek yapma sürecine dahil olmak da onlar için öğrendikleri şeyleri deneyimlemek için harika bir fırsat. Çocuklarla mutfakta vakit geçirmenin onların gelişimine sağladığı faydaları sizler için burada derledik.

Fiziksel ve Zihinsel Gelişim

Çocukların mutfakta sizinle beraber yaptıkları aktiviteler, ince motor kaslarını ve el becerilerini geliştirme süreçlerinde çok etkilidir. El becerileri, yaptıkları pratiklerle eş zamanlı olarak gelişen çocukların, ince motor kaslarının gelişimi de çoğu zaman ilk olarak mutfakta şekillenir. Bir kaseye koyduğunuz süt ve yumurtayı çırpmaları, hazırladığınız kek hamurunu karıştırmaları, bir kaşık ile baharat kavanozundan baharat alıp dökebilmeleri, bezelye tanelerini ayıklamaları ya da hamurları parçalara ayırıp şekil vermeleri… Sizin için belki de çok kolay olan bu aktiviteler, çocuklarınızın ince motor gelişimine büyük katkı sağlıyor. Onlara güvenlik sorunu oluşturmayacak küçük sorumluluklar verip denemelerini sağlayın ve bu denemelerini sabırla izleyip, gelişimlerine şahit olun. Her şeyi ne kadar hızlı öğrendiklerine şaşıracaksınız!

Motor kaslarının gelişiminin yanı sıra, mutfakta yapacakları birçok aktiviteyle çocuklarınızın el-göz koordinasyonunun gelişmesine de katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin poğaçaların üzerine susam serpmek gibi basit bir aktivite, bu gelişimi pekiştirmek için etkili bir yöntem.

Zihinsel gelişimin ana hatlarının şekillenmesi için de mutfak adeta bir matematik öğretmeni sayılabilir. Sayı saymak, ölçülendirmek, sorun çözme becerilerini geliştirmek, organize olmak, gözlem yapmak ve tahmin yürütmek gibi merak uyandıran, düşünmeye teşvik eden ve zihinsel gelişime katkıda bulunan birçok önemli kazanımı, mutfak aktiviteleriyle eğlenceli bir şekilde çocuğunuza öğretebilirsiniz. 4 yumurta kırmak ya da 2 su bardağı süt eklemek gibi görevler, çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunduğu gibi matematiksel ve bilimsel altyapılarının oluşmasına da fayda sağlar. Çocuklarınızın yaşları büyüdükçe, mutfak malzemeleriyle yapacağınız kafa karıştırmayan küçük deneyler, mutfak maceralarınızı çok daha keyifli ve öğretici hale getirecektir.

Dil Gelişimi

Mutfak, birçok yeni kavramla tanışmaları bakımından çocukların dil gelişimi için de önemli bir alandır. Yemek yaparken onlarla konuşmak, kullanılan malzemeleri onlara tanıtmak, yemeğin yapılış sürecini detaylarıyla anlatmak ve ara sıra onlara bazı kelimeleri tekrar etmeleri için fırsat tanımak ve konuşmaya teşvik etmek; mutfak aktivitelerini çocuklar için çok daha ilgi çekici bir hale getirecektir. Bir gün sebzeleri adlarıyla diğer bir gün renkleri ile tanıtmak, malzemelere dokunmalarını sağlayarak aralarındaki farkları hissetmelerini sağlamak gibi aktiviteler onlar için çok önemli. Örneğin karnabaharı ilk defa gören çocuğunuza onu tanıttıktan sonra, gün içerisinde tekrar tekrar ondan bahsedebilir ve öğrendiği yeni bilgileri özümsemesini sağlayabilirsiniz. Çocuklara bir şeyi öğretmenin en etkili yollarından biri tekrar etmektir. Bu tekrarlarla çok daha kolay öğrendiklerinden emin olabilirsiniz.

Beş Duyunun Gelişimi

Duyu organlarının gelişimi önemli ve atlanmaması gereken bir süreç. Mutfakta geçirdiğiniz zaman süresince, beş duyu organını anlatmak ve çocuğunuzu yönlendirerek deneyimlemesini sağlamak çok faydalı olacaktır. Mutfak, çocuklara beş duyu organımızı tanıtmak ve bu yöndeki gelişimlerini sağlamak için en eğlenceli yerlerden biri. Sabah kahvesinin kokusu, yoğurdukları hamurun kıvamı ve dokusu, kaynayan sudan çıkan baloncuklar, tavada pişen yemeğin cızırdayan sesi ve son olarak ortaya çıkan yemeği tatmaları; her bir duyularını ayrı ayrı tanımaları için etkili bir öğretmen olacaktır. Tattıkları yemeklerden alacakları ekşi, tatlı, tuzlu, acı gibi kavramları onlara anlatarak kendi damak tatlarını erken yaşta keşfetmelerine de yardımcı olabilirsiniz.

Sosyal ve Duygusal Becerileri

Çocuklara vereceğiniz küçük mutfak sorumlulukları, onların sosyal becerilerinin gelişmesine büyük katkıda bulunur. Bir yemeği yaparken verdiğiniz görevleri eksiksiz bir şekilde tamamlamanın verdiği başarma hissi, onlar için iyi bir özgüven kaynağı olacaktır. Verilen direktifleri takip etmek, sorumluluk almak ve iş bölümü yapmak; takım çalışması gibi sosyal becerilerin kazanılması için önemli aktivitelerdir. Bunun en güzel tarafı da, çocuğunuzun sosyal kimliği şekillenirken, beraber yaptığınız eğlenceli mutfak aktiviteleriyle güzel anılar biriktirebilir, mutfakta yaşadığınız anıları hikayeleştirerek ailenin diğer üyeleriyle paylaşabilirsiniz.