Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Hastaları Nasıl Beslenmeli?
  • Yemeklerinizi tuz koymadan pişirin.
  • Sofrada tuzluk bulundurmayın.
  • Yemeklerinizin tadını potasyumdan zengin; maydanoz, nane, kekik, dereotu, taze sıkılmış limon suyu, soğan gibi tat vericilerle zenginleştirebilirsiniz.
  • Ana öğünlerde yoğurdunuzu sarımsaklı olarak tüketebilirsiniz.
  • Yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları kullanmalısınız.
  • Yemeklerinizde doymuş yağ asitlerinden zengin olan tereyağını, iç yağını, kuyruk yağını kullanmamalısınız.
  • Salatalarınızı tere, roka, yeşil soğan, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
  • Doktorunuzun müsaadesi doğrultusunda omega-3 yağ asidi desteği alabilirsiniz.
  • Hipertansiyondan korunmak için, günde 4 ila 6 gramdan fazla tuz tüketmemelisiniz.

Bugün yüksek tansiyon sorunu olanların kan basınçlarını dengelemelerine yardımcı olacak bir tarifle karşınızdayız: Tereli Tam Buğday Penne Tarfimizi izlemek için tıklayınız.

Tereli Tam Buğday Penne tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 15 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

Tereli Tam Buğday Penne Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan tere; A, C, K vitaminleri, potasyum ve magnezyum kaynağı olan bir besindir.

  • Terenin C vitamininden zengin yapısı vücudumuzda kolajen sentezini artırır. Bu sayede; eklem sağlığımız güçlenir, cildimiz daha genç görünür ve yara iyileşmesi hızlanır, bağ dokularımız hızlı tamir olur.
  • Tere; beta karotenden zengin yapısı ile göz sağlığını güçlendirir, strese bağlı gelişebilen iltihabın yarattığı hasardan korur, kanser ve artrit riskini azaltır.
  • Terenin kaempferolden zengin yapısı koronavirüsten koruyucu etki yaratır.
  • Potasyumdan ve magnezyumdan zengin bir besin olan tere, hem ödem atımını kolaylaştırır hem de kan basıncını dengeler.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan kuru soğan; mantar  ve bakteri kökenli enfeksiyonlara, pıhtı oluşumuna, yüksek kolesterole, stres kökenli iltihabi reaksiyonlara karşı koruyucu özellik gösterir.

  • Kuru soğan C vitamininden zengin yapısı sayesinde kolajen sentezini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve diş eti kanamalarından korur.
  • Kuru soğan içerdiği fruktanlar ile mikrobiyotamızı güçlendirir.
  • Kuru soğanın kuarsetinden zengin yapısı bir yandan koronavirüse karşı kalkan oluştururken bir yandan da kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırır.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan tam buğday penne, posadan zengin yapısı ile hem bağırsak hem de kalp sağlığını korur.

  • Tam buğday pennenin glisemik indeksi düşüktür. Glisemik indeksi düşük besinler iştah kontrolü sağlamak ve şeker hastalığı riskini azaltmak açısından kombine, güçlü bir etki yaratır. Makarnanızın tüm bu etkilerinden daha çok faydalanabilmek için suyunu çektirerek pişirmeli ve ılık olarak tüketmelisiniz.
  • Tam buğday pennenin B1 vitamininden zengin yapısı sinir sistemini güçlendirir.
  • Tam buğday penne uzun süreli tokluk hissi sağladığı için iştah kontrolünü kolaylaştırır.
  • Tam buğday penne kaliteli bir prebiyotik besindir ve vücudumuzda bizimle ahenk içinde yaşayan iyi huylu bakterilerin varlığını destekler, güçlendirir.

Tereli Tam Buğday Penne tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 601,1 kcal
Karbonhidrat 46,7 g
Protein 19 g
Ya? 37,4 g
Posa 8,5 g
A Vitamini 357,4 µg
D Vitamini 0,9 µg
E Vitamini 2,15 mg
K Vitamini 0,37 µg
B1 Vitamini 0,5 mg
B2 Vitamini 0,27 mg
Niasin 2,5 mg
B5 Vitamini 0,9 mg
Biotin 6,3 µg
B6 Vitamini 0,3 mg
Folik asit 159,3 µg
B12 Vitamini 0,5 µg
C Vitamini 15,2 mg
Sodyum 1051,8 mg
Potasyum 536,9 mg
Magnezyum 103,4 mg
Kalsiyum 328,4 mg
Fosfor 428,3 mg
Kükürt 293,9 mg
Klor 1275 mg
Demir 3,35 mg
Çinko 2,92 mg

Tereli Tam Buğday Penne tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %32’sini,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %55’ini karşılamış oluruz.

Tarifimiz yüksek tansiyon hastaları için sağlıklı ve besleyici bir tariftir.  Yüksek tansiyonunuz varsa ve kan basıncınızı kontrol altında tutmakta zorlanıyorsanız tarifimizi hazırlarken tuz eklemeyin, tuzsuz peynir kullanın.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı